Dobrý den,
držím Dukanovu dietu a chtěla bych se zeptat na „křehký chléb extrudovaný“, který se při ní může. To jsou takové ty křehké plátky např. kukuřičné nebo grahamové? A ještě bych ráda věděla, jak je to s doporučovanými ovesnými otrubami.
Děkuji Vacková (email chadimova.m@seznam.cz)
MUDr. Leoš Středa: Ano, extrudovaný křupavý chléb je spíše něco jako sušenka, ale v podobě křehkého chleba. Vyrábí se v různých příchutích, např. jako kukuřičný, grahamový, pšeničný, zeleninový apod. Extrudování je speciální technologie, kdy se surovina zpracovává za vysoké teploty, tlaku a s přídavkem vody. Výsledkem je odlehčený chlebový plátek, kde je více vzduchu než samotného pečiva. Procento obsažených sacharidů (obdobně jako kalorická hodnota na gram) se sice neliší od běžného pečiva, ale protože je plátek lehoučký, je v něm i málo gramů sacharidů.
Pro redukční diety (včetně Dukanovy, proteinové diety apod.) je jinou zajímavou alternativou např. chléb z lněné vlákniny. Ten má málo sacharidů skutečně, a ne jen díky celkovému odlehčení. Připravit si ho může každý sám v mikrovlnce, trvá to jen 2 minuty. Podívejte se třeba na tento portál. Nevýhodou je, že u nás většina prodejen zdravé výživy dává přednost rafinovaným lněným semínkům, od kterých byly odstraněny vnější obaly – tobolky. Ty jsou podobně jako otruby ideální zdroj vlákniny.
Ovesné otruby doporučuje dr. Dukan jako zdroj vlákniny. Je to z jeho strany tak trochu reklamní trik. Správné mletí a přesátí otrub si nechal patentovat, takže ty „opravdu dobré“ můžete mít jen od něj. V ašich podmínkýách s ohledem na české stravovací návyky jsou však mnohem výhodnější otruby žitné.